KERSTENS_ALB-Penthouse-(21).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse-(13).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse_plan.png
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (22).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (8).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (10).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (4).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (5).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (3).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (6).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (16).jpg
 
KERSTENS_ALB-Penthouse (17).jpg
 
 

ALB Penthouse


Haacht, Belgium
2017
Residential

The concept of the penthouse is to create a very calm atmosphere, where attention is paid to the mass of the architecture and a soberly tinted use of materials.

The volume effects in the woodwork, the kitchen island, and the bathroom are quite robustly designed with a largely architectural undertone. The broad, massive larch parquet, the soft, gray and natural clay plaster, the beige limestone, and the darkened, soft-aged oak veneer form the sober material palette. The central fireplace in the living room, with an asymmetrical arrangement of furniture, forms an important space in the penthouse as a salon.

The sink in the toilet has been removed from the space and placed almost floating before the floor-to-ceiling window. The design in black marble with a weighty character is in contrast to its placement. Here, too, a dialogue between architecture and mass takes place. The same principle is repeated in the kitchen island, where the dining table is a fragile shell and folds out from the robust base that supports the sink.

The bathroom is completely made of limestone and thus reinforces the monolithic character of the room. It is sculpted as an incision from a larger whole, creating a void and functional space. Daylight radiates very locally and selectively inside the room, for the preservation of security and privacy in the bathroom.